Ennél a benzinárnál teszik le az autót a magyarok

Ennél a benzinárnál teszik le az autót a magyarok

Az üzeanyagár-drágulás és az autóhasználat összefüggését kutatta a Publicus Intézet december 12–16. között a magyar lakosság körében reprezentatív, telefonos felmérésével. Kiderült az esetleges drágulásnál a megkérdezettek 46 százaléka továbbra is autóval közlekedne. Vannak azonban, akik lemondanának a kocsiról: 11 százalékuk literenként 700 forintos árnál, 13 százalékuk 750–850 forintnál, 17 százalékuk csak 850 forint mellett utazna máshogy.

A legelkötelezettebb sofőrök a 18–29 és a 60 feletti korcsoportba tartoznak, ők az ársapka feloldása után sem módosítottak autóhasználatukon. A válaszadók 13 százaléka a mindennapokban nem autóval közlekedik – derült ki a Népszava számára végzett közvélemény-kutatásból.

Voltak olyanok is, akik csak 1500 forintos literenkénti benzinár felett hagynának fel az autózással, a felmérésben az átlagos lélektani határt a 887 forint jelentette. A hajthatatlanok a nem dolgozó, tanuló vagy nyugdíjas réteg. A megkérdezettek 18 százaléka az autóhasználat visszafogását tervezi, 13 százalék tesz ezért lépéseket, 16 százalék felelt úgy, hogy nem teheti meg.

A korábban a tankolást kihagyók 52 százaléka a tumultus miatt, 43 százalék pedig azért távozott a benzinkútról, mert csak piaci árat talált feltüntetve. 65 százalék inkább teli tankkal közlekedett, 44 százalék az útvonalától távolabbi helyen, 24 százalék órákig tartó várakozás után tudott tankolni, 23 százalék pedig egyáltalán nem, ezért kénytelen volt mellőzni az autózást.

A benzinárstop idején átlagosan 30 ezer forintot költöttek üzemanyagra az emberek, a 11–30 ezer forint közötti összeget erre költők aránya 20 százalékra, a havi pár ezer forintot erre fordítók aránya 10 százalékról 1-2 százalékra csökkent.

Teljes cikk a forrás oldalon

Következő hír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss Hírek