Óriási változások jöhetnek, megszűnhet az F1

Óriási változások jöhetnek, megszűnhet az F1

Meghökkentő bokszutcai hírekről számolt be legutóbbi podcastjében Andrew Benson, a BBC Forma-1-es tudósítója. A szakíró szerint hatalmas folyamaton dolgozik a Liberty Media a háttérben: el szeretnének szakadni a Nemzetközi Automobil Szövetségtől.

A kissé elképzelhetetlen manővert azzal indokolják Benson szerint, hogy az F1 menedzsmentje nem elégedett az FIA utóbbi időben mutatott ténykedésével. Többek között az olyan események bizonytalanították el őket, mint amikor az FIA-elnök Mohammed bin Szulajm nem bólintott rá a hat sprintfutam 2023-as bevezetésére, vagy épp a kialakult ékszerbotrány. A Red Bull-Aston Martin csörte is felvet bizonytalanságokat, miszerint a szervezet nem végzett jó munkát, amikor azt ellenőrizték, vajon az utóbbi csapat lemásolta-e az előbbiek megoldását. A kritikák kifogásolták még azt, hogy hiába kértek extra védelmet a pilóták, csak a betonfal maradt nekik, mint ütközőterület Miamiban, azaz nem tettek eleget a biztonságért.

Alapja tehát van a Libertynek, amiért a kettéválást szeretnék, ám a kivitelezés nem lesz egyszerű. A Forma-1-es világbajnokság, mint név ugyanis az FIA tulajdona, és hiába a Liberty kezeli a kereskedelmi jogokat, egy szakadás esetén nem használhatnák tovább a Forma-1-et, mint nevet.

A sportág vezetése épp ezért egy köztes megoldáson dolgozik Benson szerint: az FIA megmaradna valamilyen jelképes szerepben az F1 körül, Mohammed bin Szulajm FIA-elnök is kilátogathatna a futamokra, de aktív befolyásuk nem lenne egyáltalán. Kérdéses, hogy eddig a pontig eljuthatunk-e, de az biztos, hogy ilyen nagyszabású belső F1-es forradalom nem volt már hosszú ideje.

Forrás: BBC

Kép(ek) forrása: Getty Images

Teljes cikk a forrás oldalon

Következő hír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss Hírek