Űrhajót idéző felszerelést kap a Volvo XC90 utódja

Az Nvidia fejlett önvezető technológiáját, valamint lézeres LiDAR érzékelőt kap a 2022-ben piacra lépő felső kategóriás Volvo villany-terepjáró. Ezeket az technológiákat, számos további egyéb megoldással együtt, minden egyes autóban beszerelik, így a működtetésükhöz szükséges szoftverek a későbbiekben bármikor aktiválhatók – például akkor, amikor a jogalkotók lehetővé teszik, hogy egy autó felügyelet nélkül vezesse magát.

Űrhajót idéző felszerelést kap a Volvo XC90 utódja 1

LiDAR torony egy Volvo XC90 tetején

A hardver és a szoftver ily módon történő szétválasztása nem újdonság az autóiparban. Az utóbbi években viszonylag gyakorivá vált az opciók szoftveres aktiválásának gyakorlata – azaz az autóban megtalálható az adott funkció használatához szükséges hardver, de csak felárért vagy magasabb felszereltségi szinten biztosítják az ügyfélnek az azt működtető szoftvert.

A Volvo esetében azonban nem filléres kütyükről van szó, hanem a legmodernebb számítástechnikai berendezésekről, amely várhatóan évekig az élvonalban maradnak még – arról nem is beszélve, hogy a vezeték nélküli szoftverfrissítésnek köszönhetően folyamatosan aktualizálhatják a tudásukat.

lidar

A fejlesztés kapcsolódik a Volvo azon hosszú távú célkitűzéséhez, hogy járművei ne vegyenek részt súlyos vagy halálos kimenetelű balesetben – ennek a legjobb eszköze pedig az elkerülés.

Forrás: Volvo

Teljes cikk a forrás oldalon

Következő hír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss Hírek