Így nézhetnek ki élőben az új magyar rendszámok

A Vezess is megírta a napokban, hogy 2022. július 1-jétől új rendszámformátumot vezetnek be Magyarországon: az eddig ismert három betű-három szám kombinációt a korábban már pedzegetett négy betű-három szám felállás váltja. 

Amit az új rendszámokról tudni kell:

  • látható lesz rajta az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 ötágú sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere;
  • a latin abécé szerinti két betűvel (két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval) fog kezdődni a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációkat leszámítva –, ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám;
  • a betűjelek helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, míg a számjegyekén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

Az e heti bejelentésből az is kiderült, hogy ún. különleges rendszámok is lesznek. A hagyományostól eltérő táblákkal találkozhatunk diplomata, veterán, rendőrségi, honvédségi, büntetés-végrehajtási, a NAV által használt, környezetkímélő és kerékpárszállító járműveken, valamint mentőautókon és taxikon.

Ügyes kezű követőnk, Dér Balázs pedig – a Magyar Közlönyben leírtak és az ott közzétett karakterkészlet alapján – elkészítette, hogy miképpen fog mutatni élesben, autón az új magyar rendszám:

Így nézhetnek ki élőben az új magyar rendszámok 3

A fenti kép még egyszer, kattintásra nagyobb lesz!

Sőt, Balázs egy szívünknek igen kedves, jövő nyártól akár ki is váltható új (hétkarakteres) egyedi rendszám illusztrációjával is meglepte oldalunkat:

Így nézhetnek ki élőben az új magyar rendszámok 4

Egy harmadik, szintén a szerkesztőségünkbe küldött kép alapján „élőben”, valódi táblákként is láthatóak az új grafikák:

Így nézhetnek ki élőben az új magyar rendszámok 5

Kép(ek) forrása: Illusztráció: Dér Balázs, Nyitókép: MTI, Olvasói fotó

Teljes cikk a forrás oldalon

Következő hír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss Hírek