Videóra vettek egy elalvó autóst az M4-esen

A Magyar Közút kamerája az M4-es autóúton a ceglédi mérnökségünk térségében, a 49-es kilométerszelvénynél rögzítette ezt az elképesztő balesetet még hétfő délben.

Csodával határos módon az autó sofőrje és két utasa szinte sértetlenül szállt ki a járműből. A sofőr a tanúk elmondása alapján elaludt, emiatt következhetett be a baleset. És maradjunk annyiban, hogy nemcsak a balesetező autóban ülők, hanem az az autós is újjászületett, aki centikkel kerülte el a jármű becsapódását.

;

Mind közül talán ez a legkönnyebben megelőzhető baleseti ok, megállni pihenni, aludni pár órát nem ördögtől való dolog, mégis sok autós a végletekig feszíti a húrt.

A brit királyi baleset-megelőzési társaság statisztikái szerint a karambolok 20 százalékában, a halálos balesetek 25 százalékában játszik közre a fáradtság. Ráadásul, aki elbóbiskolva ütközik, mintegy 50 százalékkal valószínűbb, hogy súlyos vagy halálos sérülést szenved el – logikus, hiszen ha alszunk, sem kormányozni, sem fékezni nem tudunk.

Szóval az a biztos, ha nem alszunk el a volánnál. Erre ad öt egyszerű tippet egy brit asszisztencia-szolgáltató, a GEM Motoring Assist:

  • Hosszú utazás előtt aludd ki magad rendesen
  • Ne vezess olyankor, amikor aludni szoktál
  • Út közben kerüld a nehéz étkezéseket. Ez különösen ebédidőben veszélyes.
  • Kétóránként vagy 160 kilométerenként tarts legalább 15 perces pihenőt. Szállj ki, sétálj, nyújtózz.
  • A fáradtság nem egyik pillanatról a másikra tör ránk. Figyeld a jeleket! Ha nehezen koncentrálsz, izegsz-mozogsz, ásítozol, kezdesz elfáradni. Ha vezetés közben minden ok nélkül lelassítasz, vagy pláne, ha kiesik néhány másodperc, az már az utolsó utáni intő jel: ilyenkor már sem a kávé, sem a rövid pihenő nem segít.

Forrás: Magyar Közút

Teljes cikk a forrás oldalon

Következő hír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss Hírek