Kilencéves rekordot dönthetnek az üzemanyagárak

Kilencéves rekordot dönthetnek az üzemanyagárak

Szerdán újabb két forinttal emelték a gázolaj nagykereskedelmi átlagárát, az előző héten pedig hét-hét forinttal drágultak az üzemanyagok, így benzint 431, gázolajat pedig 430 forintért tankolhatunk literenként. Az elmúlt hónapok felfelé ívelő tendenciája nyomán a prémium üzemanyagok ára már márciusban átütötte a bűvös 500 forintos küszöböt.

Február közepe óta, harmadik-negyedik hónapja 400 forint feletti szintet tart mindkét üzemanyag ára, erre ennyire tartósan 2014 óta nem volt példa. A Vezess adatai alapján hét évvel ezelőtt január 1-jétől egészen október 16-ig mozgott 400 forint felett a benzin és a gázolaj ára is, persze több rövidebb kilengés azóta is előfordult: 2018-ban augusztus végén, illetve szeptember első felében, majd 2019 áprilisa és júniusa között szembesültek az autósok 400 forintnál magasabb árakkal a hazai töltőállomásokon.

Kilencéves rekordot dönthetnek az üzemanyagárak 1

Így alakult az üzemanyagok ára az elmúlt 12 hónapban. (Forrás: Vezess)

A KSH kimutatása szerint 39,2%-kal nőtt az üzemanyagok ára az elmúlt egy évben, így egy átlagos autó teletankolása nagyjából 5600 forinttal kerül többe – meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy egy évvel ezelőtt ilyenkor rendkívüli zuhanás volt tapasztalható a koronavírus-járvány első hullámának hatására. Az emelkedés a kőolaj drágulásával is magyarázható: a Brent hordónkénti ára már alulról karcolja a 70 dolláros szintet, hiszen a járványügyi korlátozások enyhítésével a lakossági igény is egyre nő.

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozva a Holtankoljak.hu ügyvezetője elmondta:

két hónapon belül rekordot dönthet az üzemanyagok ára Magyarországon.

A gázolaj ára 2012-ben már januárban csúcsot döntött 449 forinttal, míg a benzin ára április 18-án volt a legmagasabb, 454 forint.

Ezzel szemben egyes országokban – európai szemmel nézve – hihetetlenül alacsony az üzemanyagok ára. Persze ennek is van oka: mégpedig az, hogy ezen országok jelentős hazai kőolajtartalékkal bírnak. De hogy melyek is ezek az országok, az alábbi gyűjtésből kiderül!

Forrás: RTL Klub Híradó, Vezess

Teljes cikk a forrás oldalon

Következő hír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss Hírek