F1: Kevesebbe került a Mercedes bajnoki címe

F1: Kevesebbe került a Mercedes bajnoki címe

Az idei évtől a Forma-1-es csapatok maximum 145 millió dolláros költségvetéssel dolgozhatnak, melybe nem számítanak bele például a versenyzői fizetések. A Mercedes által kiadott adatok alapján Lewis Hamilton csapatának rendesen össze kell húzni a nadrágszíjat, ugyanis 2020-ben 324 millió fontot, átszámítva 452 millió dollárt költöttek a sorozatban behúzott hetedik egyéni és konstruktőri bajnoki címre. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy 2019-ben ugyanez az összeg 333 millió font volt, ám míg akkor 21 futam volt, tavaly csak 17.

A kimutatásokból látszik az is, hogy a Mercedest nem érintette annyira durván a koronavírus-járvány, mint más csapatokat: a McLarennek hitelekre volt szüksége, hogy fennmaradjon. A csapat pénzforgalma alig csökkent, 363,6 millióról 355,5 millió fontra változott 2020-ra. Az istálló még profitot is termelt, igaz, 1,1 millió fonttal kevesebbet, mint 2019-ben, de a 13.6 millió fontos összeg sem rossz.

A kimutatások mindössze a Brackley-ben található létesítmény költségeit összegzik. A brixworthi erőforrásfejlesztő központ adataival kapcsolatban egy 13 millió fontos összeg szerepel, mint a központnak fizetett díj a motorokért. A többi Mercedes-erőforrást használó csapat is ennyit fizet az egységekért.

A költségplafon bevezetésének ellenére 2020-ban minden eddiginél több ember dolgozott Brackley-ben, szám szerint 1063. Vélhetően ez a szám csökkenni fog idén, köszönhetően a költségsapkának: a bajnokcsapat tavaly az előírt összeg több mint háromszorosát költötte el.

Forrás: Motorsport

Kép(ek) forrása: Mercedes

Teljes cikk a forrás oldalon

Következő hír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss Hírek