F1: Küszöbön a versenyzők fizetési korlátja

F1: Küszöbön a versenyzők fizetési korlátja

Az elmúlt években hatalmas lépéseket tett a pénzügyi egyenlőség felé a Forma-1. Az idei szezonban a csapatok már csak 145 millió dollárt költhetnek évente, és ez az összeg tovább fog csökkenni a következő szezonokban.

Ebbe a keretbe azonban nem számít bele a versenyzők fizetése. Sokak szerint azonban ennek szabályozása is kell ahhoz, hogy valóban egyenlő eséllyel szálljanak harcba a bajnoki címért az F1-es istállók. Amíg a Forma-1-ben versenyzett, addig Romain Grosjean volt az ötlet egyik nagy támogatója, jelenleg pedig Alain Prost tartja jónak a tervet.

“Az én időmben a leleményesség jelentette a különbséget. A pénzügyeken kevesebb hangsúly volt, de a nagy gyártók és szponzorok érkezésével nagy csapatok épültek, melyeket nehezebb leépíteni. A költségplafon szükséges ahhoz, hogy közelebb legyünk egymáshoz, a második lépés pedig a versenyzők fizetése lesz” – mondta az Alpine tanácsadójaként dolgozó négyszeres világbajnok.

F1: Küszöbön a versenyzők fizetési korlátja 1

Alain Prost

Úgy tűnik, ennek szabályozása már közelebb van, mint gondoltuk. A La Gazzeta dello Sport szerint már az is eldőlt, hogy a csapatok 30 millió dollárt költhetnek a pilóták fizetésére, beleértve a tartalékokat is. Egy kiskapu azonban nyitva maradt, ugyanis a különféle bónuszok és sikerdíjak nem számítanak bele ebbe a limitbe.

Ugyan nemrég csökkentették a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton fizetését, a Mercedes britje jelenlegi bérével egyedül is kimerítené csapata keretét. Rajtuk kívül a Red Bull a másik csapat, ahol meg kellene vágni a fizetéseket: Max Verstappen és Sergio Perez együttesen 33 millió dollárt keres, melyből 25-öt a holland kap.

Forrás: PlanetF1.com

Teljes cikk a forrás oldalon

Következő hír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss Hírek